Tuesday, 7 November 2017

Assalamu'alaikum wbt...

Sekadar nota untuk diri ini, hujung bulan lepas, dah p service si KBR ni, jadinya di bawah ni adalah butiran yang saya tukar untuk dirinya, bagi menjamin prestasi engine anda... aicehh...

Kedai yang terletak kat Sg. Buloh

Jadi tayar aku tukar tayar depan jenis TT100 Dunlop punya, harga RM75
Minyak hitam RM15, Bulb break belakang RM2, dan bulb kecik untuk signal kat meter tu sekali ng socket ea, RM10.. Alang2 tu cermin helmet aku dah calar2 aku tukar sekali RM12..

So far, ok lah..

Aku selalu services moto kat sini sebab byk kedai moto.. haha.. Spare part depa pun berlambak2.. Kedai hat ni, aku tgk paling x ramai orang waktu tu, aku pun masuk, kedai lain terlalu ramai, jadi setakat nk tukar simple2 gini, boleh lah masuk mane2 kedai pomen, Tanya harga dulu kalau puas hati baru aku serahkan motor ini... jangan serah dulu baru Tanya harga k..

Alright.. .that's all yang aku nak highlight, utk rujukan jugak pada masa depan.. hihi.. =)

Sunday, 30 April 2017

Bismillah..

Harini bersamaan 1 May 17, aku merajinkan diri untuk ke bengkel kereta.  Nape? Of Coz lah sebab kereta problem... Semalam, ntah camne aku g keje naik kete, nasib aku bawak kete, kalau x wife aku nak p Library Shah Alam nun ng anak2... Fuhhh... Sewaktu naik bukit RnR Sg. Buloh, kerete star jerking atau tersengguk sengguk kata orang kite,  haa sudah.. ape plak masalah nye ni.. kann...

Mula lah aku risau kut mati tgh jalan parok di buek nye... Dalam situasi macam ni lah kebanyakkan manusia mula ingat Tuhan... Allahhh... Insoffffff...

Aku park dulu tepi jalan kat highway, matikan enjin buat 5 minit, kut2 ok balik.. Then, aku bawak, mmg jadi balik.. xpe, as long boleh jalan, aku bawak slow2x..

Sampai Office mmg badan je lah kat office, fikiran dah melayang2 kat kerete kesayangan ni... Sempatlah mengGoogle antara punca2 kete korang semput2...

Kesimpulan yang aku dapat, antara faktor nya:

1) Spark Plug
2) Fuel Filter korang tersumbat
3) Kalau kete jenis fuel injection, mungkin Fuel Pump berkeladak, p lah service, tp kete aku jenis karburator, so kate mekanik mustahil punca nye bendelah ni, sebab kete ni xde fuel pump.. haaha..

Kat atas tu antara main thing yang bermain dalam pikiran aku...

Then dalam pukol 10 pagi, aku pun gerak lah ke bengkel kek Sungai Buloh nun...

Dokek yo, kek sinun byk skit kedai2 sparepart...

Aku pun acah2 expert lah kat pomen situ... kunun mintak tukar Fuel Filter, pastu dia tukar lah, tgk2 ok lagi fuel filter kete aku... Time ni lah aku berlaku jujur, haha.. tanya tu tanya ni... Pomen pun cadangkan tukar spark plug, bila bukak jer satu plug, mmg sah lah, berkeladak... aku dan pomen sebulat suara mengatakan spark plug mmg dah kene tukar ni.. mmg puncanya...

Alang2 tu, aku servis sekali minyak Hitam, Oil filter... Tambah skit break oil sebab dah kurang...

Hmm xdan nak cite panjang2, biarlah gambar berbicara... hahaa..


Ni Fuel Filter yg aku tuko


Ni minyak itam, brand ape ntah.. haha..


Ni Oil filter


Minyak Brake, tambah je bagi cukup level dia..


Spark Plug aku yg lama, berkeladak..aiyooo


Tara... ni lah jumlah kos yg lebur.. hihi..

Ok tu je nak cerita, untuk rujukan aku d masa depan... =)