Saturday, 24 September 2011

Rumah Baru

Alhamdulillah.. Hehehe..
Aku bersyukur sgt2, gembire, suke n heppy jer rase...
Nak tau nape..?
haaaaaa... sebab nye aku dah mempunyai singgahsane..
rumah kediaman ler.. hehe..

18 hb September 2011, tarikh aku rasmikan rumah ni, terime kunci drpd abg Salleh n K.Ina, owner rumah nie... Deposit nye RM300.00 tunaii...(aiceh.. cam akad nikah lah..)

Sekarang nie genap seminggu da aku dok rumah ni.. alhamdulliah, so far mmg ok, mmg best lah.. Rumah ni ade 3 bilik satu bilik air, oraitt lah kan.. nak pe lagi.. janji dapat berteduh dari panas n terik n hujan tol tak..?

Harini, aku gotong royong sorang2 bersihkan rumah, fuhhh... penat tp berbaloi2... aku gak yg selese tol tak..? hehehe...

Malam tadi cadang2 nak bersihkan rumah, pagi2 lagi, aku bangun tidoq, tunang aku miscall, die kgkdg rajin kejut aku Suboh, alhamdulillah, moge kami di ijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri satu masa nt.. pukul 5.30 die kojut aku, aku pun bangunlah... Pas mandi pe sume, aku g mejid kat area rumah aku ni, ade surau, tp oleh sebab harini hari tak keje, hari cuti ler maksud aku, aku nak p masjid pulak, xde terkejar2 ye tak..hehehe...

Dalam pukul 10 camtu aku g petronas, sebabnye nak cucuk duit, duit kat dompet ade RM 10 je bang oi, camno nak beli barang ke makanan ke... adoi...

Pastu alang2 aku da sampai petronas, isi minyak kete aku lu, WVR4751 Persona 1.6, aiceh.. bg kredit sikit kat beliau sebab byk da tolong aku...(nak letak gmbaq aku tak reti lagi.. almaklum baru belajaq wat blog..hehe.. t dah mahir aku letak lah yea..)

Pastu aku beli segale perkakasan nak cleaning kan rumah aku... xde lah byk sgt, n kosnye tak sampai pun RM20... Memang berjimat kan aku.. hahaha...

Eh, Dah masuk Asar lah wei, aku terpakse berhenti takat ni jer... nt lah aku sambung lagi.. nak g turun dulu ... ok.... bye2x...


Assalamualaikum... =)

Sunday, 14 August 2011

Islamic Information & Services Foundation (IIS)

Alhamdulillah.. Segala pujian hanya pada Allah swt...
Yang menjadikan seluruh alam semester, yang maha pengasih lagi maha penyayang...
Allahuakbar...!

Semalam, bersamaan 13hb Ogos 2011, hari Sabtu, sy menghadiri dan menyertai satu program yang pd saya pengisiannya amat2 bermanfaat, amat2 penting.. Program mengajak manusia hanya menyembah pada yang Haq, pada yg satu...

Kenal dengan prog ni pun sebab sahabat2 sy cik Siti Fatimah Azzahrah n miss Endah Sama yang mengintroduce... Alhamdulillah, tak sangka pergi juga sy ke prog tersebut... Pukul 9 gerak dengan menaiki van Prigio, best... almaklumlah van prigio ni tinggi n bile drive nampak luas jalan kan... ;)
Cik Filisa, adik kepada sis Endah pun turut serta, meriah dengan kelatah masing2...


Sampai di IIS lebih kurang pukul 10 pagi, dekat je ng Giant setiawangsa rupenye tempat tu, adehhh.. ingatkan kat mane ler... rupenye tempat d mana suatu ketika dulu jadi tempat sy shopping barang2 dapur, dekat je ng rumah sewe time kerja kat CTIC Corporation Sdn Bhd kat area Wangsamaju dulu... kerje kat citu xsampai sebulan, skit lagi nak sebulan pastu dapat offer kat WFEB, pe lagi lari lah keje sini.. hehe...

Eh, melalut lak, ok2x sambung balik, sampai kat IIS tu, sy pun berkenalanlah dengan Bro Masyuri kut tak silap ingatan sy nie... Pggl beliau Bro Mas, dan beberapa sahabat muslimin yg lainnye...

Sebelum operasi bermula, kami diberi briefing dulu, adeii.. lame gak briefing nye, praktikalnye bile nak mule nie... tp sonok dgr diaorg berbicara... then we are divided into 2 groups, satu group akan ke KLCC then lagi satu ke BB (bukit bintang wooo...) Sy masuk group KLCC, leader sy Bro Faisal, ahli2 nye 3 laki 2 pmpn, Haikal dan sy sendiri, yg pmpn sis Zahra n ___ lupe lak name bliau.. huhu...

Kitaorg di bekalkan dengan beg guddies yg berisi artikel2 atau info2 berkaitan dengan islam, ade Quran terjemahan gak, sweet ataupun gule2 pun ade... then kite akan agihkan kepada non-muslim (target) di sekitar KLCC tu...

Mule2 berat jg mulut tuk berkata2, almaklum, sy nie pun emangnye x byk mulut sgt, tp kan alhamdulillah sedikit demi sedikit improve, n beranikan diri...

"Freegift sir, u can take this for free, just for free sir, here, inside this bag had information, knowledge about islam, and also goodies, sweets"

"Heppy Ramadhan sir" "take this for free in honours, respect of ramadhan" macam2 ayat den, alhamdulillah pengalaman...

Mudah2an islam akan terus gemilang seperti gemilang nya pd zaman Rasulullah saw, zaman khulafah ar Rasyidin... amin...

Kaki melangkah dan terus melangkah....
Biar lenguh tidak akan ku mengalah...
Sesungguhnye ku ingin Kau melihat...
Betapa ku ingin memperjuangkan agamaMu...
Tidak ku harap balasan walau secuit....
Kerana ku sedar tidak kan terbalas segala nikmat2 mu oh Tuhan...
Ini yg ku mampu, ku sedar, aku masih lemah ya Allah...
Ku pohon di beri kekuatan untuk diri ini terus melangkah...
Terus dahagakan ilmu mu Tuhan...
Mencari dan mengamalkan dalam kehidupan seharian...
Ku ingin kan Kasih Sayang mu Tuhan....
Ku ingin berada dalam pelukanmu.....
Merintih n menangis dalam rahmatmu....
Allah.... Aku tidak kuat tanpa kekuatan yang Kau berikan...
Aku tak pandai tanpa hikmah yang Kau kurniakan...
Aku adalah makhluk mu yang tak punya apa2x....
Namun jangan lah Kau biarkan aku lemah tak berdaya...
Lesu dan leka...
Dengan anganku....
Dengan duniaku....
Dengan kerja ku...
Calitkan ku dengan hidayahmu yaAllah...
Agar tidak tersalah arah dan tersilap langkah ku....
Ampunkan dosa2 ku....

Astaghfirullahhal'azim....

Tuesday, 9 August 2011

Puase ke 9 Sudah..

Alhamdulillah, masuk 9 hari da kite puase ye tak... Moge kite punye semangat tak kurang, tak luntur untuk m'pbyk kan ibadat, amal2 sunat di bulan pose nie sampai lah ke penghujung bulan yg mulia ni...

Napo den kato camtu? hmmm yolah lau kite tengok sendiri kan, kek mano2 masjid ke surau ke, time first2 hari pose tu, masjid bagaikan tak cukup ruang, ponoh kek jemaah2 yg sebelum ni bukan main payah nak tgk btg hdg ea kek masjid, hmm baguslah camtu dari xdtg langsungkan.. Masuk hari ke2, ke3 seterusnya lah bilangan ni akan kurang, kurang dan semakin berkurang, dari dapek 30 saf waktu mulo2 tu, jadi 2,3 saf je last2.. huhu...jd? jd rugilah kan... patutnye kite semakin fanatik tuk rebut fadhilat2 or pahala diakhir2 ramadhan ni, lagi2 d 10 malam terakhir Ramadhan tu..

10 malam terakhir? Knape? Ape ade pade 10 malam terakhir tu..?
Carilah sendiri yea.. hehe... yup, pandai... ade nye satu malam yg dinamakan malam lailatul qadar... satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan... Subhanallah...
Jom kite same2 berusaha, cari malam tu.... =)

Bile direnungkan, alangkah indah...
Puase disiang hari, malam nya beribadah...
Nafsu terdidik sifat mahmudah...
Yang sebelumnya bertindak tak tentu arah...
Ibarat kuda liar yang ganas dan gah...
Susah dikawal, dikendali dan membuat kite lelah...
Namun jika di didik, di bentuk dan di asah...
Siang xmakan hidup tidak mewah...
Malam di asaki pule dengan beban yang susah...
Lama2 ia akan lemah...

Begitulah hawa nafsu, Alhamdulillah, bulan puase nie kita latih dia, take control of it andai selama ini ia yg cuba control kite... (T_T)

Astaghfirullah hal'azim...

Sunday, 31 July 2011

Hai... Salam Perkenalan...

Alhamdulillah, akhirnya dapat gak aku buat blog.... acam xpercaye lak rasenye... ^_^

Sempena kehadiran bulan Ramadhan al mubarak ni, sy nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh muslimin muslimat di seluruh dunia yg sudah pastinya ramai yg merindui, ramai yg menanti2 ketibaan bulan yg penuh dengan barakah ini, bulan d mana Allah menjanjikan segala pahala amalan, ibadat hamba2nya di lipat gandakan, bulan utk menyucikan diri dari takuk2 dosa...

Puasa ni wajib bg setiap org muslim yg da akil baligh lagi waras, xde terkecuali kecuali yg memang dah di kecualikan, siape? eh ade ke yg dikecualikan dari berpuasa? haaaaaa...  ingat balik bab puasa, syarat wajib puasa apa die time sekolah dlu eak... hehe..

Allah berfirman; "Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa"
(Surah al-Baqarah: 183)

"...berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"
(Surah al-Baqarah: 184)

Byk fadhilat2 dalam bulan Ramadhan ni yg boleh kite gali, kite cari, kite buat dan laksanakan untuk mendapatkannya... Dengan syarat mestilah ikhlas ya... Mudah2an diterima oleh Nya.. amenn...

Nabi Muhammad s.a.w. juga memperincikan kepentingan Ramadhan seperti berikut:
"Hai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang mulia, bulan rahmat... dimana bulan ini mewajibkan kamu berpuasa di siang hari dan sukarela bersolat pada malamnya. Barangsiapa yang mendekati Allah dengan melakukan segala amalan sunat di bulan ini akan menerima ganjaran seperti melakukan amalan wajib di lain hari. Ini merupakan bulan kesabaran dan kesabaran itu imbuhannya syurga. Ini juga bulan sedekah dan bulan dimana rezeki orang beriman bertambah..." (Diriwayatkan Ibn Khuzaymah).

Marilah same2 kite meningkat kan amalan ibadah kite, bykkan solat sunat, bace quran, tadarus beramai ramai atau pun sorang2 lau xde teman, dan amalan yg popular time pose nie xlain xbukan kite g Tarawikh...! Dapat pahala, dapat moreh sekali... =p

InsyaAllah...