Sunday, 31 July 2011

Hai... Salam Perkenalan...

Alhamdulillah, akhirnya dapat gak aku buat blog.... acam xpercaye lak rasenye... ^_^

Sempena kehadiran bulan Ramadhan al mubarak ni, sy nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh muslimin muslimat di seluruh dunia yg sudah pastinya ramai yg merindui, ramai yg menanti2 ketibaan bulan yg penuh dengan barakah ini, bulan d mana Allah menjanjikan segala pahala amalan, ibadat hamba2nya di lipat gandakan, bulan utk menyucikan diri dari takuk2 dosa...

Puasa ni wajib bg setiap org muslim yg da akil baligh lagi waras, xde terkecuali kecuali yg memang dah di kecualikan, siape? eh ade ke yg dikecualikan dari berpuasa? haaaaaa...  ingat balik bab puasa, syarat wajib puasa apa die time sekolah dlu eak... hehe..

Allah berfirman; "Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa"
(Surah al-Baqarah: 183)

"...berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"
(Surah al-Baqarah: 184)

Byk fadhilat2 dalam bulan Ramadhan ni yg boleh kite gali, kite cari, kite buat dan laksanakan untuk mendapatkannya... Dengan syarat mestilah ikhlas ya... Mudah2an diterima oleh Nya.. amenn...

Nabi Muhammad s.a.w. juga memperincikan kepentingan Ramadhan seperti berikut:
"Hai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang mulia, bulan rahmat... dimana bulan ini mewajibkan kamu berpuasa di siang hari dan sukarela bersolat pada malamnya. Barangsiapa yang mendekati Allah dengan melakukan segala amalan sunat di bulan ini akan menerima ganjaran seperti melakukan amalan wajib di lain hari. Ini merupakan bulan kesabaran dan kesabaran itu imbuhannya syurga. Ini juga bulan sedekah dan bulan dimana rezeki orang beriman bertambah..." (Diriwayatkan Ibn Khuzaymah).

Marilah same2 kite meningkat kan amalan ibadah kite, bykkan solat sunat, bace quran, tadarus beramai ramai atau pun sorang2 lau xde teman, dan amalan yg popular time pose nie xlain xbukan kite g Tarawikh...! Dapat pahala, dapat moreh sekali... =p

InsyaAllah...